Ako sa správne starať o zuby?

Vytvorené 28.03.2022

Veľa pacientov čistenie zubov podceňuje a čudujú sa, prečo majú problémy so zubami. Ich zuby sa hlásia o pozornosť napríklad krvácaním ďasien alebo bolesťou zubov, ktorú nestačí riešiť analgetikami. Lieky od bolesti problém neriešia. Najlepším kľúčom k zdravým zubom je prevencia. Ako sa správna starať o zuby?

Ako sa správne starať o zuby?

Primárnym účelom starostlivosti o ústnu hygienu je pravidelné odstraňovanie zubného povlaku. Zabráni sa tak následnému vytváraniu zubného kazu, kameňa (kalcifikácia zubného povlaku) a zápalom ďasien. Tieto 3 problémy v ústnej dutine najčastejšie vedú k vzniku paradentózy, kývaniu zubov až k následnej strate zubov.

Ako si správne čistiť zuby?

Správne čistenie zubov je najlepšia prevencia

Z finančného hľadiska je správne čistenie zubov najlepšou prevenciou a chráni tiež pred nákladnou liečbou vzniknutého problému. Preto sú zuby v prípade nedostatočnej starostlivosti problematické a vedú v prípade zanedbania k vážnejším problémom.   

Správne čistenie zubov je najlepšou prevenciou aj z finančného hľadiskaAké pomôcky sú pri čistení najúčinnejšie?

Náš chrup má zložitý tvar. Je v ňom množstvo zákutí, medzier a ťažko dostupných miest, ktoré je potrebné zbavovať povlaku. Trh ponúka veľa pomôcok, ktoré vám môžu byť v tomto smere nápomocné. Medzi najúčinnejšie patria kvalitná a mäkká zubná kefka, medzizubné kefky správnej veľkosti (pri inštruktáži ich pacientovi presne na mieru odporučí naša dentálna hygienička), zubná niť a škrabka na jazyk.

Kde najčastejšie vzniká zubný kaz?

Zubný kaz najčastejšie vzniká v medzizubných priestoroch, na krčkoch a v ryhách. Na plošné odstraňovanie zubného povlaku použite klasickú zubnú kefku. Pri ťažko dostupných zadných zuboch, kde je pre bežnú kefku málo miesta, siahnite po jednozväzkovej zubnej kefke.  

Škrabka na jazyk

Pokiaľ sa povlak na jazyku množí v dôsledku kvasinkovej infekcie v ústach alebo celkového ochorenia organizmu, doplňte ústnu hygienu škrabkou na jazyk. Jemne ju použite raz denne a následne dôkladne umyte. Ak je povlak na jazyku v rámci normy, stačí ho zotierať dvakrát týždenne.

Existuje ideálna zubná pasta?

Existujú pasty, ktoré sú určené na riešenie konkrétneho problému. Pasty s obsahom fluoridu, pasty určené na zníženie citlivosti zubov a ďalšie. Všetky potrebné informácie nájdete v článku tu: Ktorá zubná pasta je najlepšia?

Viac zaujímavostí: 

Režim ošetrovania pacientov - priebežne aktualizovaný

Neviditeľný vyrovnávač zubov  

Zúčastníme sa iniciatívy Zubári, ktorí liečia, ale i nezištne pomáhajú

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.