Zubné implantáty

Vytvorené 08.05.2014

multiple_implants.jpgVeľa ľudí si na chýbajúce zuby častokrát zvykne, avšak nie je to len estetický problém. Ide aj o obmedzenie dôležitých funkcií chrupu, a to predovšetkým hryzenia a žuvania. Tým je narušené fungovanie tráviacej sústavy, ktorá ťažko spracováva nedostatočne rozžutú potravu. Príčiny straty zubov môžu byť rôzne, najčastejšie ide o zubný kaz, úraz alebo ochorenia ďasien a závesného aparátu zubov. Riešenia straty zubov zahŕňajú klasické možnosti (známe ako mostík alebo protéza /snímateľná náhrada), ale aj najnovšie riešenia pomocou dentálnych implantátov

Implantát nahradí medzeru/y po extrahovanom/ých zube/och a odstraňuje nutnosť brúsenia zdravých zubov (ako je to pri zhotovovaní mostíkov) a zároveň umožní nahradiť snímateľnú náhradu pevnou zubnou náhradou. Implantáty sú upevnené, podobne ako skutočné zuby, priamo v kosti čeľuste alebo sánky.

Vyrábajú sa z čistého titanu  a majú väčšinou valcovitý tvar. Väčšia časť implantátu je v kosti, menšia časť vystupuje cez ďasno do úst a tvorí v ústnej dutine pilier, na ktorý sa umiestni korunka či mostík.  Dnes implantológia dospela do bodu, kedy je tento spôsob ošetrenia používaný rovnako často, ako napríklad zhotovenie mostíkov alebo protéz. Implantáty sa dajú použiť ako náhrada jedného zuba alebo až po náhradu chýbajúcich všetkých zubov.


 

Ide o náročný výkon?

Implantácia je pomerne jednoduchý chirurgický úkon, ktorého sa nemusíte obávať. Zubný lekár (implantológ) opatrne "vsadí" implantát do čeľustnej kosti. Úkon sa prevádza na bežnom zubárskom kresle v miestnej anestézii, ktorá zaručuje bezbolestný priebeh výkonu. Zavedenie jedného implantátu trvá približne 30 minút. Po implantácii odchádzate normálne domov. Pooperačná bolestivosť je najmä u menších výkonov mierna a porovnateľná s bežnou extrakciou zuba.

 

Aká je doba hojenia?

Doba hojenia je rôzna v závislosti na kvalite kosti, ale v priaznivých prípadoch sa dnes nasadzuje nadstavba a  korunka na implantát aj okamžite po implantácii. Za štandardných podmienok prebieha hojenie po dobu 3 - 6 mesiacov, v priebehu ktorej sa vytvorí pevné spojenie medzi kosťou a implantátom - osseointegracia. Po vhojení implantátu zhotoví zubný laborant individuálnu korunku, mostík alebo snímaciu protézu zo zásuvnými spojmi.

 

Aké sú podmienky pre zavedenie implantátu?

Základnou podmienkou je dokonalá a trvale prevádzaná ústna hygiena. Podľa pokynov lekára alebo dentálnej hygieničky si musíte zuby i implantáty veľmi dôkladne čistiť pomocou zubnej kefky, medzizubnej kefky alebo zubnej nite tak, aby ďasna neboli zapálené. V opačnom prípade sa implantát môže z organizmu vylúčiť. Aby sa riziko neúspechu znížilo na minimum, budete chodiť pravidelne na preventívne kontroly. Ďalšími dôležitými podmienkami sú dostatok kvalitnej kosti v mieste zamýšľanej implantácie , absencia vážnych celkových ochorení ako je cukrovka, poruchy zrážania krvi, nádorové ochorenia liečené ožarovaním alebo celková liečba kortikoidmi. Rizikoví sú aj silní fajčiari. Riziko nevhojenia sa pohybuje vo výške 2 až 5 %.

 

Ako dlho implantát vydrží?

AAID_Fig1_color.jpg

 

V zásade platí, že dĺžka prežitia implantátov teoreticky nijak obmedzená nie je. Nezdary sú väčšinou spôsobené bakteriálnou infekciou v dôsledku nedostatočnej zubnej hygieny, ktorá rozruší pevné spojenie medzi kosťou a implantátom. Doba, po ktorú implantát v ústach vydrží, je ovplyvnená mnohými faktormi, medzi ktoré patrí úroveň ústnej hygieny, kvalita a množstvo kosti, počet a kvalita vlastných zubov, počet zavedených implantátov a rad ďalších faktorov. Podľa štatistík 95 až 98 zo 100 zavedených implantátov zostáva na svojom mieste aj po desiatich rokoch a tie, ktoré sa neudržali, boli neúspešné prevažne z dôvodov nedostatočnej hygieny.

 

Aká je cena implantátu?

Závisí od toho, s akým systémom implantátov, teda s akou značkou, je zubný lekár (implantológ) zvyknutý pracovať, na skúsenostiach, informáciách, odborných referenciách a jeho výbere. Pri použití značkových implantátov tradičných renomovaných výrobcov  sú obvyklé priemerné ceny od 550 € vyššie, ale dnes je na trhu množstvo výrobcov, ktorí ponúkajú aj nižšie ceny. 

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.