Čistenie jazyka - Prečo používať škrabku na jazyk?

Vytvorené 28.10.2022

Čistenie zubov neodmysliteľne patrí k zdravej ústnej hygiene. Zuby si čistíme dvakrát denne a venujeme im potrebnú starostlivosť. Odstraňovanie povlaku z jazyka je taktiež dôležitou súčasťou starostlivosti o ústnu dutinu. Zabúdame však na rovnako dôležitú rutinu, ktorá môže zlepšiť zdravie ústnej dutiny, čistenie jazyka. 

Prečo je dôležité odstraňovať povlak z jazyka pri každom čistení zubov?

Škrabka na jazyk odstraňuje povlak na jazyku a môže zamedziť vzniku nepríjemného zápachu z úst. Čistenie jazyka na pravidelnej báze je najlepšou prevenciou proti nadmernému rastu baktérií v ústnej dutine. Dbajte na to, aby ste vyčistili najmä koreň jazyka. Môžete tak znížiť riziká vzniku zubného kameňa, infekcií, zápachu, kazov a zápalu v ústnej dutine.

Škrabka na jazyk

Zápach z úst (halitóza)

Za nepríjemným zápachom z úst môžu byť premnožené baktérie, dôvodom však môžu byť aj vážnejšie sprievodne ochorenia ako zápal ďasien, zubný kaz, choroby tráviacej sústavy či iné závažnejšie diagnózy. Niekedy môže byť príčinou zápachu aj zápal mandlí.

Zápach z úst

Typy povlakov na jazyku

Zdravý jazyk je ružový, prirodzene vlhký a nemá na sebe povlak, ryhy ani škvrny. Ak sa na jazyku objavia zmeny, obyčajne signalizujú, že s organizmom nie je niečo v poriadku. Aké sú najčastejšie typy povlakov na jazyku a čo môžu znamenať? 

Biely povlak

Najčastejšie sa u ľudí vyskytuje na jazyku biely povlak. Môže byť znakom prebiehajúcej vírusovej alebo kvasinkovej infekcie v organizme, ale môže ho spôsobovať aj určitá strava či mliečne výrobky.

Bledý jazyk a červený jazyk

Veľmi svetlý a bledý jazyk, môže signalizovať anémiu, prípadne problémy s tráviacim ústrojenstvom. Obyčajne sa ľudia s bledým jazykom sťažujú aj na únavu, nedostatočnú prekrvenosť nôh a rúk či závrate. Jasno červená farba jazyka je znakom infekcie. Sprievodným príznakom je často zvýšená teplota. Červený jazyk prípadne môže byť príznakom intoxikácie.

Ako sa zbaviť povlaku na jazyku? 

Nakoľko sa môže povlak na jazyku objaviť z rôznych príčin, pri pretrvávaní problému je vhodné navštíviť lekára. V ústach a na jazyku sa totiž veľmi často prejavujú nielen choroby tráviaceho traktu, ale aj systémové ochorenia celého tela. Takisto môže byť dôvodom nedostatočná ústna hygiena. Najistejšie je sa skúsiť zbaviť povlaku pravidelným používaním škrabky na jazyk pri čistení zubov. Pre zdravie zubov je dôležité udržiavať ústa čisté a zdravé. Ak napriek tomu problémy pretrvávajú alebo ste si všimli na jazyku či slizniciach podozrivé zmeny, je dobré navštíviť zubného lekára.

Ako často používať škrabku na jazyk?

Ideálna frekvencia čistenia jazyka je raz denne popri bežnom čistení zubov. Prevencia je najlacnejší spôsob ako si udržať zdravie ústnej dutiny. Myslite na to a používajte škrabku na jazyk. V prípade záujmu si môžete škrabky na jazyk pre celú rodinu zakúpiť aj u nás na klinike. A neváhajte sa objednať na dentálnu hygienu. Naše šikovné dentálne hygieničky Vám dajú presné inštrukcie k starostlivosti o ústnu dutinu vo Vašom konkrétnom prípade. Vaše zdravie sa Vám za to poďakuje. 

Čistenie jazyka je dôležitou súčasťou starostlivosti o ústnu dutinu

Viac o nás si môžete prečítať v článku: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Režim ošetrovania pacientov - priebežne aktualizovaný

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Zúčastníme sa iniciatívy Zubári, ktorí liečia, ale i nezištne pomáhajú

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom 

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.