Cukrovka a zuby - Ako môže pomôcť stomatológ?

Vytvorené 29.06.2023

Ochorenie diabetes mellitus má vplyv aj na zdravie ústnej dutiny. Cukrovka vyžaduje, aby pacient dbal v zvýšenej miere na prevenciu a dôkladnú dentálnu hygienu. V opačnom prípade môže diabetik o svoje zuby prísť. 

Cukrovka a zuby

Cukrovka sa prejavuje aj v ústach

Vysoká hladina cukru u pacienta negatívne vplýva aj na zdravie ústnej dutiny. V ústach sa ľahšie šíria infekcie, zápaly a horšie sa hoja rany. Cukrovka sa tiež niekedy spája so zníženou produkciou slín, čím je znížený prirodzený ochranný a samočistiaci efekt slín.

Pacienti, ktorí sa nesprávne liečia, prípadne liečbu zanedbávajú, majú vyššiu kazivosť zubov. Cukrovkári potrebujú skutočne dôslednú ústnu hygienu. Inštruktáž správnej techniky od našich dentálnych hygieničiek je prvým krokom k udržaniu zdravého chrupu. V ústach sa prirodzene nachádza veľa druhov baktérií. Škroby a cukry z potravín a nápojov sú zdrojom živín pre baktérie, ktoré vytvoria na povrchu zubov priľnavý povlak. Kyseliny v povlaku následne leptajú sklovinu zubov, čo spôsobuje odvápnenie skloviny (demineralizáciu) a následne vznik zubných kazov.

Diabetici u stomatológa

Diabetici môžu trpieť zvýšenou únavou. Pri návšteve ambulancie je dôležité, aby pacient mal svoju chorobu pod kontrolou a aby hladina cukru nebola kolísavá. A samozrejme, aby mal sám dostatok energie – neprišiel teda hladný alebo smädný.

Mimoriadne dôležité sú pravidelné návštevy stomatológa a dentálnej hygieny. Výskumy potvrdzujú, že liečba ochorení ďasien prispieva aj k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi, čím sa kompenzuje aj rozvoj cukrovky. Dodržiavanie správnej ústnej hygieny je preto kľúčové.

Čo môže urobiť diabetik?

  • kontrolovať si hladinu cukru v krvi
  • užívať lieky na cukrovku podľa predpisu
  • jesť zdravšiu stravu a dodržiavať aktívny životný štýl 
  • vyhýbať sa fajčeniu
  • v prípade nosenia protézy ju každý deň starostlivo umývať
  • čistiť si zuby mäkkou kefkou minimálne 2x denne a každý deň si čistiť medzizubné priestory
  • dodržiavať pravidelné preventívne kontroly

Cukrovka a zuby

Čo spôsobuje cukrovka v ústach?

Pacientom s cukrovkou sa v ústnej dutine horšie hoja rany. Pri trhaní zubu sa rany v ústach diabetika hoja dlhšie ako u zdravých pacientov. To súvisí s tým, že diabetes všeobecne ovplyvňuje kvalitu ciev a ovplyvňujú procesy v celom tele. Pacient preto môže na ošetrenie reagovať citlivejšie.

Cukrovka je tiež rizikovým faktorom parodontitídy (paradentózy), pacienti s cukrovkou sú tak náchylnejší k strate zubov. Nutné sú teda častejšie návštevy zubára i dentálnej hygieny. Pri správnej hygiene a pravidelných prehliadkach dokážeme u pacienta zlepšiť aj vhojenie implantátov. 

Zapáchajúci dych alebo pachuť v ústach môže byť taktiež príznakom cukrovky u pacienta. Podozrenie je zvýšené aj v prípade, že sa u pacienta v ústnej dutine často opakujú infekcie.

Zásady starostlivosti o zuby diabetika

Odporúčame častejšie preventívne zubné prehliadky - optimálne raz za pol roka, v prípade potreby na základe odporúčania aj častejšie. Pacient, ktorý venuje zvýšenú pozornosť hygiene ústnej dutiny má najväčší predpoklad si zdravý chrup aj napriek cukrovke udržať.

Striedanie hypoglykémií a hyperglykémií má totiž nepriaznivý vplyv na celý organizmus vrátane zdravia ústnej dutiny. Pacient s cukrovkou by preto rozhodne nemal podceňovať ústne zdravie. Najlepšie je obrátiť sa na skúsených odborníkov a podchytiť starostlivosť o ústne zdravie včas. Ak ste diabetik, neváhajte sa objednať na preventívnu kontrolu a informujte nás o Vašom zdravotnom stave. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme sa postarali o zdravie Vašich zubov a celej ústnej dutiny.

 

Ďalšie zaujímavosti: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Plazma bohatá na hojivé faktory

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.