Ktorá zubná pasta je najlepšia?

Vytvorené 09.05.2022

"Pri výbere zubnej pasty treba mať na pamäti, že nie je v starostlivosti o zuby najdôležitejšia. „Zubná pasta je iba doplnok a 99% úspechu tvorí mechanické čistenie, čiže zubná kefka, medzizubné kefky a zubná niť.“

Zubná kefka je dôležitejšia ako pasta

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že neexistuje zubná pasta, ktorá sama o sebe vyčistí zuby. Pretože napriek obsahu účinných látok je to len kozmetický produkt a najdôležitejším úkonom, ktorý zásadne ovplyvňuje zdravie ústnej dutiny je pravidelné čistenie zubov správnou technikou. Dôležitejšia ako zubná pasta je teda kefka a správna práca s ňou. Väčšinu práce pri čistení vykonáva zubná kefka a jej štetinky, ktoré zbavujú zuby nečistôt, baktérií a povlaku. Preto je dôležitejšia správne zvolená zubná kefka ako samotná pasta. Zubná kefka (v kombinácii s medzizubnými kefkami a zubnou niťou) vám pomôže zbaviť zuby nečistôt a povlaku.

Ktorá zubná pasta je najlepšia?

Zubné pasty pre deti a dospelých 

Dôležitým faktorom pri výbere pasty je stav zubov a vek. Malým deťom, ktoré ešte nevedia poriadne vypľúvať, odporúčame umývať zuby bez pasty. Neskôr môžu používať pasty určené pre deti. Ich zloženie je prispôsobené veku dieťaťa tak, aby bolo používanie bezpečné a aj zdraviu zubov prospešné. Väčšinou majú príjemnú, ovocnú príchuť a obsahujú menej fluoridov, ako bežné pasty pre dospelých, pretože deti pastu často pastu prehĺtajú.

Nácvik dentálnej hygieny v materskej škôlke

Fluoridy

V súčasnosti je často rozoberanou témou používanie fluoridov. Ich hlavným pozitívom je schopnosť posilňovať zubnú sklovinu a chrániť chrup pred negatívnym pôsobením baktérií, čím predchádza vzniku kazov. Množstvo fluoridov závisí od toho, či ide o pasty pre deti, pre dospelých alebo špeciálne pasty s liečivým účinkom. Samotné fluoridy však čistenie zubov nenahradia, a preto sa dá povedať, že zle čistené zuby fluorid pred kazom úplne neochráni a dobre čistené zuby fluorid nutne nepotrebujú. Zubný kaz je spôsobený zubným povlakom (ktorý odstraňujeme výhradne mechanicky - kefkami) a nie nedostatkom fluoridov. 

Bieliace zubné pasty

V prípade zafarbenia skloviny spôsobeného konzumáciou potravín a nápojov je možné na odstránenie nežiadúceho zafarbenia používať bieliace pasty. Na trhu existujú špeciálne pasty s bieliacimi účinkami, pričom veľké množstvo bežne dostupných bieliacich pást nedosahuje žiaden alebo len minimálny viditeľný účinok. Odporúčame vyhnúť sa neprofesionálnym metódam bielenia zubov, nakoľko môžu spôsobiť aj poškodenie zubov. Všetky potrebné informácie ohľadom profesionálneho ambulantného bielenia alebo aj domáceho bielenia zubov sú dostupné u nás.

Proti paradentóze

Pokiaľ máte paradentózu alebo zápalené ďasná (gingivitídu), je možné používať ako doplnok špeciálne terapeutické zubné pasty. Ich súčasťou častokrát býva chlórhexidín. Avšak pri paradentóze alebo zápale ďasien je najdôležitejšie správne čistenie, pasta v tomto prípade len potláča symptómy, ale nerieši samotnú príčinu. Informácie o tom, ktoré prípravky a techniky sú vhodné pri paradentóze Vám rady poskytnú naše šikovné dentálne hygieničky.

Ktorá zubná pasta je najlepšia?

Penivé látky, obsah  SLS v zubných pastách

Prítomnosť penivých látok mnohí mylne považujú za znak účinnosti zubnej pasty. Nie je to tak. Penidlo, najčastejšie laurylsulfát sodný (SLS), účinok čistenia neovplyvňuje, čiže vyššia penivosť neznamená zvýšenie účinnosti pasty. U citlivých ľudí tieto látky môžu dráždiť sliznice. SLS môže spôsobiť aj afty, drobné vredíky, či suchosť v ústach. Používať zubné pasty bez obsahu SLS je preto vhodnou voľbou. Na trhu sa už predávajú pasty bez obsahu SLS.

Špeciálne gély

Okrem bežných pást, ktoré sú určené na každodenné používanie, dostať na trhu aj špeciálne gély, ktoré slúžia ako doplnok k zubným pastám. Sú to gély, ktoré majú zvýšiť odolnosť zubnej skloviny voči kyselinám alebo majú pomôcť pri liečbe zápalov či citlivosti zubov. Obsah účinnej látky býva vyšší ako v klasických pastách, a tak si pred ich použitím treba pozorne prečítať odporúčania. Ďalšie informácie a možnosti správneho liečenia Vám rady poskytnú naše šikovné dentálne hygieničky, ktoré majú s liečbou potrebné skúsenosti. 

Odporúčania Primadentu:

  • pri každom čistení postačuje minimum pasty – stačí množstvo iba „za hrášok.“
  • zuby môžeme čistiť aj bez pasty, malým deťom čistíme zuby bez pasty.
  • pre deti zubné pasty bez alebo s malým obsahom fluoridu.
  • odporúča sa, aby rodičia deťom dočisťovali zuby až do 12 rokov.
  • bieliace zubné pasty nie sú vhodné pre ľudí s citlivými zubami.
  • správnu starostlivosť o zuby docielite predovšetkým použitím kvalitnej kefky a správnou technikou čistenia, ktorú s Vami nacvičí a bude ju kontrolovať dentálna hygienička.
  • odporúčame zubné kefky s hustými mäkkými štetinami, ktoré sú po celej dĺžke hlavičky rovnako dlhé. 
  • zuby nečistíme 2 ani 4 minúty, ale tak dlho, kým nie sú čisté

Najlepšia rada na záver? Pamätajte si, že čistý zub sa nepokazí! :)

Viac o nás si môžete prečítať v článku: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Režim ošetrovania pacientov - priebežne aktualizovaný

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Zúčastníme sa iniciatívy Zubári, ktorí liečia, ale i nezištne pomáhajú

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.